Kristine Buske

”Vi ser på dagen, hvad vi har lyst til”

Hos familien Bindesbøll Andersen er lørdag en særlig dag på ugen, for her fejrer de sabbat. Udover det faste kirkebesøg er dagen aldrig planlagt, men åben for, hvad familien lige har lyst til at lave. Den eneste regel er, at de bruger dagen sammen.

En gåtur i skoven, brætspil, en lille lur på sofaen og dessert efter aftensmaden. Det er opskriften på en typisk lørdag for familien Bindesbøl Andersen. Det lyder måske som aktiviteter, der foregår hos mange familier om lørdagen. Men hos familien Bindesbøll Andersen er lørdag en dag på ugen, der ikke ligner de andre dage. Her er husarbejde, havearbejde og andre gøremål – ja alt, der rimer på skulle og burde – sat på pause.

Familien er syvendedags-adventister, og det betyder, at lørdag er sabbat – en dag i hvilens tegn, hvor der er tid til at stoppe op, kigge tilbage på en travl uge og være sammen med sine nærmeste.

”Det er noget helt andet at komme hjem fredag eftermiddag og vide, at i morgen har jeg ikke noget, jeg skal. Og kommer jeg lidt senere i seng om fredagen, så gør det heller ikke noget, for der er ikke noget, jeg skal nå. Det er en dag, hvor jeg mentalt slipper tøjlerne,” siger Kim Bindesbøll Andersen.

Han bor i Aalborg sammen med sin kone Fiona og sønnerne Zakarias på 16, Josef på 14 og familiens yngstemand Samuel på 12, som også ser sabbatten som en særlig dag på ugen.

”Man kan bare slappe af, og der er ikke nogen planer for, hvad man skal.”

Dagens aktiviteter er aldrig planlagt

Som adventist er kirkebesøg en helt naturlig del af sabbatten. Familien går i kirke fra 10-13 og har efterfølgende en tradition med frokost sammen med de andre fra kirken. Bagefter er dagen åben til, hvad der er lyst til at lave – også en lur på sofaen, hvis det er det, man har brug for. Nogle gange mødes familien med venner og laver forskellige aktiviteter sammen med dem. Men der er aldrig et fast program – andet end, at familien tilbringer tid sammen.

”Det kan godt være, vi har lyst til at tage på kanotur om lørdagen, men det er ikke noget, vi planlægger. Pointen med dagen forsvinder, hvis vi begynder at planlægge en masse aktiviteter og laver et pakket program. Vi ser på dagen, hvad vi har lyst til, og hvad vejret lægger op til. Ellers bliver dagen pludselig et projekt i stedet for en fridag. Pointen er at koble af,” siger Kim.

”Men vi er jo 5, så udfordringen er at blive enige,” smiler Fiona.

Om eftermiddagen går familien som regel en tur i skoven.

”Også selvom det regner,” udbryder Zakarias med irritation i stemmen, mens resten af familien griner. 

Gåturen er ikke hans favoritaktivitet. Han kan bedre lide, når familien kommer hjem igen og hygger med brætspil sammen. 

Men for resten af familien er gåturen en væsentlig del af sabbatten.

”Det er det med at være sammen, der er meningen med den dag. Andre dage skal gåturen prioriteres, men på sabbatten er den en naturlig del af dagen,” siger Fiona, og tilføjer,

”Da drengene var små, slæbte de altid pinde med hjem efter gåturene. Det er blevet til mange pinde gennem tiden,” griner hun.

Om aftenen laver familien aftensmad sammen, og så er der tradition for dessert for at gøre dagen lidt mere særlig.

”Nogle gør meget ud af, at de ikke skal lave mad på sabbatten, men det gør vi ikke,” siger Fiona.

Gør op med regler fra barndommen

Selvom sabbatten er en del af familiens religion, så har Kim og Fiona en anden tilgang til dagen, end der var, da de selv var børn.

”Dengang var der en masse regler for, hvad man måtte og ikke måtte. Man måtte for eksempel ikke spille fodbold, for det var jo en konkurrence,” siger Kim.

”Man måtte heller ikke se fjernsyn og lave mad,” tilføjer Fiona.

”Med reglerne bliver sabbatten stressende, så bliver fokus på det,” fortsætter Kim.

”Ja, så bliver det en negativ stemning. Så bliver det en begrænsning,” siger Fiona.

De mange regler har de derfor valgt at gøre op med og har et lidt mere afslappet forhold til sabbatten nu, hvor de giver dagen videre til deres egne børn.

”Vi har en lidt mere pragmatisk holdning til at holde sabbat og kigger i stedet på, hvad det giver os.”

“Pointen med sabbatten er, at man ikke skal fokusere på, at man skal noget bestemt. Man skal ikke planlægge og lave lange indkøbslister den dag. Men hvis vi for eksempel vil have æblekage og har glemt at købe fløde, så går vi altså ned i Rema1000 efter den piskefløde. Det er ikke sådan, at så må vi spise kagen uden flødeskum, fordi vi ikke må handle,” siger Kim.

Vigtigt at sætte fridagen af

Men hvad er det, sabbatten giver, som familien ikke får om søndagen eller på andre fridage?

”Det giver mig et rum, hvor jeg kan koble af. Hvis både lørdag og søndag er fyldt op med projekter som at handle ind og slå græs eller bygge haveskur, ville jeg jo ikke have en dag, hvor jeg kunne koble af. 

Det er et frirum, som jeg ikke selv skal tage, men som kommer som en naturlig del af ugen, fordi det er en vane,” siger Kim.

”For mig giver sabbatten også noget afveksling, så alle dage ikke er ens. Det er en dag, der er anderledes – der er særlig,” tilføjer Fiona.

”Sabbat er en dag, hvor man sætter gøremål på pause. Der er tid til at slappe af, være sammen og tænke på andre ting i hverdagen.”

Han tror, det er vigtigt, at man sætter den tid af, hvis man nogensinde skal få et pusterum i en travl hverdag.

”Hvis man for eksempel skal have slået græsplanen og siger, at det kan man godt lige gøre en halv time eller en time, så tager det hurtigt overhånd, og så har man brugt hele dagen på gøremål,” siger Kim.

Fri både fysisk og mentalt

For parret handler det ikke kun om fysisk at holde fri som familie. Det handler også om mentalt at holde fri, hvor projekter og opgaver ikke er noget, de tænker på før i morgen.

”Efter sabbatten er man afslappet på en anden måde,” siger Kim.

”Man kommer ned i gear,” tilføjer Fiona.

Kim sidder og kigger lidt op i luften, inden han uddyber.

”Til hverdag har man en masse ting, man skal fokusere på. Mens om lørdagen får man rum til at vende sine tanker mod andre ting i livet. Sine værdier, sin tro og sit verdensperspektiv. Man sidder ikke og shopper på nettet eller tænker på, hvad man skal planlægge. Man bliver åben for andre tanker og perspektiver af livet, som man ikke får taget sig tid til i hverdagene.”

Spørg osKontakt os